Are you looking for the best website template for your web project? Look no further as you are already in the right place! WebSite BIGtheme.NET In our website templates section you will find tons of beautiful designs - for any kind of business and of any style. You are in a unique place - join us today

Beogradska Lože "Sloboda" je u istom danu proslavila dva značajna jubileja - 11 godina od osnivanja kada je formirana kao privremena loža i 10 godina od unošenja Svetla.

Za termin proslave je još početkom godine bila određena subota, 18. maj 2013. Igrom sudbine, upravo je tog dana je odigran i fudbalski derbi Crvena Zvezda - Partizan koji je odlučivao o tituli prvaka, održano finalno veče izbora za pesmu Evrovizije, organizovana "Noć muzeja", kao i Masonska svadba u Knjaževcu. Međutim, sve to nije omelo Bratstvo Lože "Sloboda" i brojne goste da održe proslavu koja ce se dugo pamtiti.

U prepunom Hramu, uz prisustvo bivših i sadašnjih članova, Velikih Oficira VNLS, Starešina Saveznih Loža i brojnih gostiju iz 3 srpske obedijencije, održan je svečani rad koji je vodio Starešina br. A.M. Na ovom rr. izvršen je i prijem četvorice novih članova, koji su imali retku privilegiju da polože zakletvu na Miroslavljevom jevanđelju. Br. Z.T., Past-master "Slobode" je za ovu priliku prešao put od 5000 km i između stubova detaljno upoznao Braću sa istorijatom Lože "Sloboda". Kiplingovu poemu "If" (Ako) je na sebi svojstven i profesionalan način maestralno recitovao br. S.G. Br. Veliki Besednik J.Š. i Besednik B.R. su zatim održali nadahnute govore kojima su novoprimljenoj Braći poželeli dobrodošlicu, ali se i osvrnuli na protekle godine, naglašavajuci značaj Lože "Sloboda" za razvoj Slobodnog Zidarstva u Srbiji.

U predvorju Hrama br. D.O. je organizovao prigodnu izložbu na kojoj su izloženi vredni istorijski i umetnički eksponati, kao i novi komplet mačeva izradenih u Toledu, u najstarijoj kovačnici masonskih mačeva na svetu, a koje je za ovu priliku dopremio br. D.J. Posebnu pažnju i neskriveno divljenje izazvao je 30 kilograma težak u mermeru isklesani grb lože "Sloboda", rad br. D.V.

Nakon zvaničnog dela proslave, Braća iz Beograda, Niša, Novog Sada, Prijepolja, Vrnjačke Banje, Požarevca, Podgorice i drugih gradova su se na Beloj trpezi družila do dugo u noć. Proslava ovog značajnog jubileja jedne od najvećih srpskih masonskih loža je na najlepši način finalizovana nekoliko dana kasnije, kada je kompletno Bratstvo "Slobode" sa svojim životnim saputnicama posetilo Narodno Pozorište, da bi prisustvovali predstavi "Konstantin".

tekst: B.R., foto: A.K.