Are you looking for the best website template for your web project? Look no further as you are already in the right place! WebSite BIGtheme.NET In our website templates section you will find tons of beautiful designs - for any kind of business and of any style. You are in a unique place - join us today

 

U Knjaževcu je 18.maja 2013-e godine loža "Nemanja" iz Niša održala ceremoniju "Masonskog venčanja". Ova ceremonija se izvodi dosta retko jer se mali broj braće do sada odlučivao na takav korak. Pod pokroviteljstvom VNLS ova ceremonija je do sada izvedena samo jednom, pre 10-tak godina kada se po masonskom ritalu venčao brat Z.T. (prethodni starešina lože "Sloboda").

U uvodu koji prati tekst rituala "Masonskog venčanja" jasno i nedvosmisleno piše da se slobodno zidarstvo pokorava državnim zakonima i ne propoveda nikakvo versko načelo niti nameće bilo koje verovanje. Na tragu ovog stava ceremonija "Masonskog venčanja" predstavlja masonsku potvrdu braka koji je već sklopljen u skladu sa zakonskim normama u nadležnoj javnog službi, odnosno u kancelariji matičara. Jasno treba naglasiti da se kroz ritual masonskog venčanja ne sklapa brak, jer da nije tako masonerija bi prekršila pomenuto načelo da se ne meša u ingerencije države. Identično pravilo nemešanja važi i za oblasti koje su ingerencija crkve.

Ceremonijom "Masonskog venčanja" brat potvrđuje svoj brak postižući ciljeve koji su zajednički i cilj su i svih ostalih masonskih rituala. U društvu svoje braće kroz snažnu simboliku koja afirmiše zajednički život  i ljubav prema bračnom drugu mladoženja je podvrgnut procesu čija je krajnja svrha - izgraditi boljeg čoveka.

Ceremonija "Masonskog venčanja" spada u tzv. "Bele svečanosti", odnosno na njima su prisutne i supruge, pratilje ili članovi porodice slobodnog zidara. Odobrenje za ovakvu vrstu svečanosti daje Velika Loža a zbog prisutnosti profanih neophodno je strogo se držati preporuka i propisane procedure. Drugim rečima, strogo je zabranjena bilo kakva improvizacija. Sva braća i gosti su u tamnim svečanim odelima ali bez ikakvih masonskih oznaka, tako da se praktično ne zna ko je slobodni zidar a ko je samo gost. Svoju masonsku opremu nose samo starešina lože i braća koja izvode ceremoniju. Pripadnice lepšeg pola se oslovljavaju sa "sestre" i sede na južnoj strani hrama koja je ovom prilikom rezervisana isključivo za njih. U privremenom hramu tokom ceremonije nema simboličkih alata niti oznaka koje se inače koriste tokom uobičajenog ritualnog rada.

18.maja 2013-e godine u Knjaževcu su svoj već sklopljeni brak potvrdili I.I. i A.K. Svečanost je vodilo starešinstvo lože "Nemanja" na čelu sa starešinom S.T. Besprekorno izvedena ceremonija prepuna živopisne simbolike oduševila je sve prisutne a posebno 20-tak prisutnih pripadnica lepšeg pola. Veliki majstor VNLS, Veliki majstor Velike Lože Bugarske, gosti iz saveznih loža iz Srbije i Bugarske doprineli su svečanom tonu celog događaja. Nekoliko dama je izrazilo želju da se ceremonija ponovi i da tada one budu u glavnoj ulozi.