Are you looking for the best website template for your web project? Look no further as you are already in the right place! WebSite BIGtheme.NET In our website templates section you will find tons of beautiful designs - for any kind of business and of any style. You are in a unique place - join us today

26. oktobra u Madridu u hotelu Rafael Atocha, Mendez Alvaro 30, održana je konferencija Ujedinjenih Velikih Loža Evrope. Ova organizacija je u slobodnozidarskoj zajednici poznatija po skrađenici "GLUdE" koja potiče od imena na francuskom „Grandes Loges Unies D'Europe“. Iako je naziv GLUdE tokom prethodnih godina postao zaštitni znak i prepoznatljiv brend, od 26. oktobra ove godine on više neće biti u upotrebi. Odlukom Velikih majstora prisutnih u Madridu, ime ove organizacije je promenjeno i sada glasi: „International Confederation of United Grand Lodges“. Promena imena posledica je činjenice da se organizacija odavno proširila izvan granica Evrope i da danas u njenom radu učestvuju obedijencije iz Latinske Amerike, Afrike i Azije. Delegaciju V.N.L.S. je na ovoj konferenciji predvodio „Past“ Grand Master V.N.L.S. Dragoslav Pavlović.

Osnovni zaključci konferencije rezimirani su u zajedničkoj deklaraciji. Deklaracija najpre potvrđuje osnovna načela na kojima organizacija radi već 13 godina, dok u nastavku rezimira stavove oko kojih je uspostavljena potpuna saglasnost svih učesnika. Tokom konferencije razmatrani su problemi koji muče bratstvo u svim delovima sveta bez obzira o kojoj zemlji se radi. Učesnici u diskusiji su se složili da kao i do sada, ni danas, masoni ne treba da ulaze u političke sukobe između stranaka i da loža ne sme da se opredeljuje i zauzima stavove u borbi za vlast koju u nekoj zemlji vode političke partije. Loža ne sme da izdaje rezolucije niti saopštenja vezana za stav o političkim sukobima.

Pažnju je privukla diskusija predstavnika GLdF brata P.D. koji je prisutnima objasnio da se braća iz Francuske ne bave politikom ali da aktivno užestvuju u borbi koja javno promoviše principe definisane u „Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima“, da se bore za zaštitu dostojanstva čoveka, te da u Francuskom društvu insistiraju na sekularnoj državi i razdvajanju crkvene od svetovne vlasti. U ložama koje rade pod zaštitom GLdF strogo je zabranjen razgovor o političkim temama i partijskim programima, međutim masonerija aktivno deluje ka društvenoj zajednici baveći se određenim temama koje proizilaze iz proklamovanog masonskog sistema vrednosti. (Č.V.)