Are you looking for the best website template for your web project? Look no further as you are already in the right place! WebSite BIGtheme.NET In our website templates section you will find tons of beautiful designs - for any kind of business and of any style. You are in a unique place - join us today

GLdF je 13 i 14 decembra 2014-e održala svoju zimsku skupštinu ili "kongres" delegata svih saveznih loža. Dan pre toga zasedalo je Savezno veće GLdF i tokom rasprave o dnevnom redu odlučilo da se sa rada predstojeće skupštine skine tačka dnevnog reda posvećena izmenama Konstitucije i pratećih akata. Predlog o reformskim izmenama bio je na liniji ispunjenja zahteva proisteklih iz Briselske deklaracije. Time je na sporedan kolosek gurnut zahtev 5 Velikih Evropskih Loža da se izmenama najviših dokumenata GLdF inicira nedvosmisleno distanciranje od "neregularnih" obedijencija i stvore uslovi za uspostavljanje međusobnog priznanja. Odluka Saveznog veća GLdF je doneta uz iznenađujuću većinu od 70% glasova u prilog odlaganja reformi o kojima se mnogo govorilo prethodnih meseci. Veliki Majstor Marc Henry je uvideo da predlog o izmenama najviših akata neće proći na skupštini, pa je jednostavno predložio da odlučivanje po ovom pitanju izostane.

Podrška reformama od samo 30% članova Saveznog veća težak je udarac struji koja zagovara brzo pristajanje na zahteve 5 Velikih Evropskih Loža. Za glavnog promotera nagoveštavanih reformi smatra se bivši Veliki kancelar GLdF, Žan Žak Zambrovski, trenutno i najviše rangirani predstavnik GLdF u Konfederaciji CMF. Iako Veliki Majstor GLdF Marc Henry jasno kaže da CMF nije "mrtva" i da trenutno odustajanje od izmena najviših akata ne znači i odustajanje od želje za međunarodnim priznanjem, jasno je da ovaj proces gubi na zamahu. Po rečima Velikog Majstora i dalje su na snazi odluke  "letnje" skupštine koje daju zeleno svetlo vođenju pregovora sa 5 Velikih Evropskih Loža. Po njemu skupština održana 13 i 14 decembra nije ovu odluku preinačila već jednostavno nije na dnevni red stavila izjašnjavanje o reformama. Kakva će dalje zaista biti sudbina konfederacije CMF i kako će se u njen opstanak uklopiti snažna želja ostalih članica CMF da što pre dobiju priznanje 5 Velikih Evropskih Loža, ostaje da vidimo u mesecima koji dolaze. U svakom slučaju stiče se utisak da je tradicionalna i više "konzervativna" struja u GLdF odlučila da se za sada "povuče ručna" i malo zastane sa cunamijem koji je bio na pomolu.

18. decembar 2014

Č.V.