Are you looking for the best website template for your web project? Look no further as you are already in the right place! WebSite BIGtheme.NET In our website templates section you will find tons of beautiful designs - for any kind of business and of any style. You are in a unique place - join us today

 

Proslava Reda Škotskog obreda drevnog i prihvaćenog

U Subotu 26.12.2009 godine, u hramu "Posejdon" u Beogradu, sa početkom u 13.00h održana je Proslava reda Škotskog obreda drevnog i prihvaćenog. U proslavi su zajedno učestvovali slobodni zidari iz lože savršenstva Vrhovnog Saveta Srbije i slobodni zidari iz simboličkih loža Velike Nacionalne Lože Srbije. Tokom zajedničkog ritualnog rada na Prvom Stepenu koji je vodio Vrhovni Savet Srbije svi slobodni zidari su bili sa oznakama stepenova u kojima se nalaze (od 1o do 33o).
Svečanoj atmosferi osim praznično odevenih učesnika doprinela je i izuzetno bogata dekoracija hrama koji je za ovu priliku bio ukrašen po oceni većine učesnika proslave do sada nevidenim simbolima, alatima, zastavama i oznakama svih slobodnozidarskih stepeni Škotskog obreda.

Poded Suverenog Grand Komandera VSS brata D.Đ. i Moćnog Velikog Majstora VNLS brata D.P., velikog broja slobodnih zidara iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske, radu su prisustvovali i predstavnici prijateljskih obedijencija i loža. Preko 100 učesnika rada pored aktivnog učešca u svečanoj ceremoniji, imalo je priliku da čuje kratku istoriju Vrhovnog Saveta Srbije i značaj simbolike vezane za Svetog Jovana Krstitelja. Vrhovni Savet Srbije nastavlja tradiciju i radi na očuvanju tekovina ostvarenih zahvaljujući predanom radu veoma zaslužnih prethodnih Grand Komandera medu kojima su najistaknutiji bili Ðorde Vajfert i Dragan Maleševic Tapi.

Nakon ritualnog rada koji je trajao oko 2 sata, učesnici proslave su nastavili druženje za zajedničkom trpezom koja je bila organizovana u centralnoj sali hrama "Posejdon". Na slikama su fotografije snimljene po završetku ritualnog rada kada su braća iz pojedinih gradova iskoristila priliku da se slikaju sa Velikim Majstorom i Grand Komanderom. Na slici levo su braća učesnici proslave iz Niša, u na slici desno učesnici proslave iz Knjaževca.